dimecres, 2 de maig del 2012

ALIMENTACIÓ -2n ESO-

Al llarg del segon trimestre, amb els alumnes de segon dia, hem estudiat els aliments i els sistemes de conservació d'aquests.

Així doncs, hem posat en pràctica la transformació de la llet amb iogurt mitjançant un bacteri anomenat quefir. El quefir és un producte làctic fermentat que s’origina en la regió del Càucas. Els grànuls utilitzats en la seva producció s’anomenen nòduls de quefir. 

El quefir té un aspecte similar a una coliflor transparent, però més tou. El quefir es una combinació de bactèris probiòtics i llevats amb proteïnes, lípids i glúcids (sucres). Posem la llet, a temperatura ambient, en el recipient, a continuació introduïm els nòduls de kéfir, el tapem i el deixem reposar. (el quefir serà més o menys espès, depenent de les hores que estigui. Normalment, son unes 24 hores) Després d’aquest temps, colem els nòduls de quefir i repetim el procés si es desitja. (El líquid obtingut tindrà una consistència semblant al iogurt, amb una textura més suau i lleugerament àcid.) Amb el temps, els nòduls de quefir van creixent i es pot afegir més llet. També depenen les proporcions, si volem que sigui més líquid o més espès. Tradicionalment, el Quefir ha passat d’una persona a una altra de forma gratuïta. Com creix molt ràpidament, la persona que en té en regala una part cada cert temps, ja que, si no, la llet tindria un sabor massa àcid. (com més quefir hi afegim, abans reacciona).